Tips occasion kopen

De checklist met dingen waar je op moet letten bij het kopen van een gebruikte auto is niet meer zo groot als ie geweest is. Verbeterde betrouwbaarheid, betere fabricagemethoden en enorme verbeteringen in de duurzaamheid zorgen ervoor dat het bijzonder verstandig kan zijn om een occasion te kopen.

Er zijn natuurlijk nog steeds risico’s, ook wanneer je auto’s bij een dealer koopt. Door onze checklist voor gebruikte auto’s te combineren met een beetje gezond verstand en toewijding, kan je echter een occasion met vol vertrouwen aanschaffen.

Voordat we ingaan op de details, zijn de twee belangrijkste regels om in gedachten te houden bij het kopen van een gebruikte auto: koop met je hoofd en niet met je hart en ten tweede als je nergens van overtuigd bent, wees dan bereid om weg te lopen.

Tenzij je op de markt bent voor een super zeldzame klassieke of exclusieve hypercar, zal een goede occasion nooit ver weg zijn. Binnen ons land worden jaarlijks dan ook miljoenen occasions verkocht. Hierdoor ben jij altijd verzekerd van een ruime keuze.

Maak gebruik van onze tips

Indien je op zoek gaat naar een leuke occasion is het handig om een aantal dingen in je achterhoofd te houden. Welke dingen dit precies zijn? Dat hebben we door middel van een checklist handig voor je op een rijtje gezet.

Occasion checklist

Hieronder vind je meer informatie over de meest belangrijke onderdelen waar je op moeten letten wanneer je een occasion gaat aanschaffen:

Motor: Controleer op lekken, oliepeil, staat van de koppakking en uitlaatrook.

Versnellingsbak en koppeling: Voel en luister naar de soepelheid van het schakelen en test de opkomst van het koppelingspedaal.

Carrosserie: Controleer de buitenkant en de onderkant – voor de laatste is een zaklamp handig.

Wielen en banden: Profieldiepte, rubberconditie en merken van elke band.

Interieur: Controleer de kofferbak, het dashboard (op kilometerstand en waarschuwingslampjes) en elektronica grondig.

Testrit: Maak altijd een testrit, zodat je precies weet hoe de auto rijdt.

Wanneer je een occasion gaat aanschaffen is de koper niet verplicht om alle defecten te vermelden. Echter kan je hier wel achter komen wanneer je de juiste vragen stelt. Wanneer je bij een dealer koopt ben je wel verzekerd van een aantal voordelen en de dealer is verplicht om defecten te melden. Houdt dit gegeven dan ook goed in je achterhoofd en bepaal zelf of je bij een particulier of bij een dealer je occasion wilt aanschaffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *